Kanters-bhv.nl

BHV – Zorg – Medisch

Wanneer heb je een alcohol verslaving?

Hoeveel moet je drinken totdat je het een alcohol verslaving kan noemen? Vooral onder de millennials wordt er veel gefeest, gerookt en gedronken, maar ben je dan gelijk al verslaafd? Wanneer heb je een alcohol verslaving?

Van gewoontes naar een verslaving

Iedere persoon is uniek wat ook iedere verslaving anders maakt. Zo reageert ook niet iedere persoon met een alcoholverslaving hetzelfde. Toch maakt iedere persoon die verslaafd is dezelfde soort fases mee. Het begint door nieuwsgierigheid dat heet daarom ook de experimenteerfase. Vervolgens breekt de periode aan van gebruik zonder dat het je leven beïnvloed, dat is de fase van sociaal gebruik. Als er overmatig gebruikt wordt en het je leven gaat beheersen dan ben je echt verslaafd en is de laatste fase aangebroken.

Wanneer wordt er gesproken van een verslaving?

Wanneer je niet meer zonder een bepaald middel kan, zoals alcohol of drugs, dan wordt er gesproken van een verslaving. Je gebruikt dan elke dag puur om de dag door te komen en om te voorkomen dat je lichaam afkickverschijnselen krijgt. Wanneer je niet meer goed functioneert door overmatig gebruik dan ben je echt verslaafd. Iedere persoon kan de verslaving anders ervaren, waar de een lichamelijke klachten krijgt kan de ander psychotisch worden. Doordat iedere persoon uniek is is er voor een verslaafde echt hulp op maat nodig, iedere verslaafde heeft ander soort behoeftes, maar ook een andere aanpak nodig om af te kicken.

Wat kan je doen als je verslaafd bent?

Wanneer de verslaving je leven gaat beheersen dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk van je verslaving af zijn. Diverse klinieken door het land bieden verslavingszorg aan, je kan dan terecht in een kliniek die specialistische zorg aanbiedt en je helpt om af te kicken. De wachttijd is afhankelijk van waar je woont en naar welke kliniek je toe gaat.