Kanters-bhv.nl

BHV – Zorg – Medisch

Wat is HSP?

HSP staat voor Highly Sensitive Person, oftewel een hoogsensitief persoon. Een hoogsensitief persoon is gevoeliger voor emoties dan andere. In dit artikel lees je meer over over de kenmerken van een HSP, maar ook hoe zij leren om te gaan met hun emoties. 

Emotieregulatie problematiek

Niet alleen jij, maar iedereen krijgt dagelijks met emoties te maken, zowel privé als op de werkvloer. Hoogsensitieve personen voelen die emoties net even wat meer dan de gemiddelde persoon. Wanneer iemand niet goed kan omgaan met zijn of haar emoties kan het zo zijn dat er in de emotieregulatie problematiek ontstaat. Problematiek in de emotieregulatie betekent eigenlijk dat men moeite heeft met het uiten van de emoties of last heeft van veel stress gevoelens. Om te leren omgaan met deze problematiek wordt er vaak emotie training aangeraden. 

Emotie training 

Leren omgaan met je emoties en je emoties op de juiste manier uiten dat vergt veel geduld en dat kost tijd. Voor iemand bij wie dat niet natuurlijk gaat zijn er speciale cursussen, zoals emotie training. Je leert dan niet alleen omgaan met je emoties, maar überhaupt de emotieregulatie problematiek aan te pakken. Tijdens de training ga je aan de slag met specialisten en leer je op verantwoorde wijze je emoties te uiten, maar vooral te herkennen. 

Kenmerken van HSP

Een hoogsensitief persoon kan je herkennen aan een aantal kenmerken, zoals:

  • Trekt zich regelmatig terug
  • Voelen zich anders dan anderen 
  • Voelt zich vaak niet begrepen
  • Reageren sterker dan andere op licht, geur of geluid
  • Ze hebben een sterk gevoel van rechtvaardigheid en komen altijd op voor de underdog
  • Houdt van harmonie en rust om zich heen
  • Voelt stemmingen en sfeer om zich heen aan

Tevens vinden hoogsensitieve personen het een op een contact fijner en laden ze hun energie op even heen in de natuur. Dit helpt hen, zodat ze dagelijks alles goed kunnen verwerken.