Kanters-bhv.nl

BHV – Zorg – Medisch

4 voordelen van ontspannen zijn

Het leven zit vol spanning en angst door bijvoorbeeld je job, je kinderen, stress, financiële moeilijkheden en andere kwesties. Er is een overvloed aan situaties die je innerlijke rust kunnen verstoren. Veel mensen zijn zo druk dat ze zelf niet eens realiseren dat ze gestrest zijn.

1. Ontspanning helpt tegen angst

Voldoende ontspanning is een erg belangrijke bron die helpt bij de beheersing van stress en het verbeteren van de levenskwaliteit. Activiteiten zoals lezen, wandelen en mediteren vergroten het gevoel van kalmte, vrede en welzijn. Als je ontspannen bent, ontwikkel je een betere zelfbeheersing en kun je lichamelijke sensaties herkennen die te maken hebben met angst. Als gevolg hiervan kun je deze emoties en sensaties beter controleren en zul je minder symptomen van angst gaan ervaren.

2. Je gezondheid verbetert

Als je rust neemt, kan je lichaam beter herstellen van dagelijkse inspanningen. Je spieren gaan ontspannen, je bloeddruk daalt en ook je ademhaling verloopt vlotter. Bovendien gaan je immuunsysteem en spijsvertering ook beter werken als je ontspannen bent. Hierdoor ga je minder snel ziek worden.

3. Je gaat beter presteren

Je denkt misschien dat je tijd verspilt als je een pauze neemt, maar dat is helemaal niet het geval. Ontspanning zorgt voor een betere concentratie waardoor je productiever gaat werken. Je werkt dan niet alleen sneller, maar ook met een scherpere concentratie. Iemand die bijvoorbeeld 9 uur werkt en af en toe een pauze inlast, kan meer werk verzetten dan iemand die non-stop 12 uur werkt. Door af en toe een moment van ontspanning te nemen, krijg je meer energie en haal je meer uit je dag.

4. Je zit beter in je vel

Wie ontspannen is, kan veel meer genieten van het leven. Denk maar aan je jaarlijkse vakantie. Dan voel je je ontspannen en geniet je ook ten volle van de vakantie. Probeer ook als je weer thuis bent dit gevoel vast te houden door geregeld een moment voor jezelf in te roosteren. Als je ontspannen bent, zit je lekkerder in je vel en ben je ook leuker tegen anderen.